“Leishmania is een eencellige parasiet in het bloed die door een beet van zandvliegjes overgebracht kan worden. Deze zandvliegjes komen voor in de tropen en landen rond de Middellandse Zee. Vandaar dat honden uit landen als Spanje en Griekenland een grotere kans hebben op deze parasiet. Na besmetting kan het tot drie maanden duren voordat de ziekte de kop opsteekt.

Ziekteverschijnselen van Leishmania:

  • sloomheid
  • haaruitval
  • bloedneuzen/ bloedingen
  • grote lymfeknopen
  • lange nagels
  • spierafbraak
  • zweren op huid en slijmvliezen

Besmette honden lijken vaak in een korte periode van slechts enkele weken ineens een paar jaar ouder geworden te zijn.

Leishmania bestrijden

Een bloedonderzoek kan de parasiet aantonen en er zijn verschillende medicijnen om de parasiet te bestrijden. Meestal hoef je de parasiet pas te bestrijden als er ook ziekteverschijnselen zijn en deze verschijnselen verdwijnen dan ook vaak weer.

Helaas kan de parasiet niet volledig bestreden worden en kunnen de ziekteverschijnselen altijd weer terugkomen. Dan moet er opnieuw een behandeling gestart worden. Het is dus van belang om een hond met Leishmania regelmatig door een dierenarts te laten controleren. Deze kan bekijken of het nodig is om een onderhoudsdosering van medicijnen toe te dienen om de parasiet te onderdrukken. Op die manier kun je de hond gezond houden.

Voorkomen dat je hond Leishmania oploopt
Je kan voorkomen dat je hond door de zandvliegen gebeten wordt door een tekenband of een parasieten pipetje aan te aan te brengen die tegen zandvliegen werkt en je hond met de schemer binnen te houden (dan zijn de zandvliegen actief).


Het risico van overdracht van hond-op-hond is erg klein, je hond kan het dus eigenlijk alleen oplopen in de tropen of rond de middellandse zee.

Aangezien deze ziekte niet geheel te bestrijden is, en vaak weer opduikt, zullen honden met Leishmania in de regel minder oud worden.

Test je hond op Leishmania

Dus heb je een hond uit de landen rond de Middellandse Zee (of uit de tropen), of bent je zelf met je hond op vakantie geweest naar deze gebieden, dan is het verstandig om je hond op Leishmania te laten testen. Mochten er dan in de toekomst ziekteverschijnselen ontstaan, dan kan je snel en gericht handelen.

Leishmania is geen doodvonnis, nauwelijks besmettelijk voor andere honden en in mijn ogen ook geen reden om een hond niet te adopteren.