WELKOM OFTEWEL GEZEGD : RECEBER !!
Daar loopt het al mank en begrijpen we elkaar al niet.
Vol goede zin is ze dan eindelijk gearriveerd , na goed overleg met elkaar en met het CSF lag er een besluit. Die lieverd waarop je viel is eindelijk binnen, je kon die weken wel omkijken, God wat duurde dat lang en daar staan we dan met kloppend hart op dat ontvangstadres.
Zijn ze er nou nog niet en zijn dat ze soms. bij elke beweging veer je op en loop je zenuwachtig heen en weer en net als de stress je bijna teveel wordt draait er een vrachtauto jullie kant op en stopt. Ineke of  Cindy; de ontvangstdames en aanspreekpunt lopen er heen en JA HOOR, de deuren gaan open en een ieder probeert vast een glimp van zijn hartje te vinden. Ondoenlijk natuurlijk, je ziet alleen maar de achterste waar verdorie ook nog iedereen voor gaat staan. Vol ongeduld en druk beppend met degene naast je wordt er gepraat over dat moment wat zo dichtbij maar nog steeds ongrijpbaar is.
Het was ongewoon onrustig toen ze wakker werden, al vroeg en er hing een ongewone spanning. T vrouwtje was druk aan het heen en weren en er werden kameraadjes in een hokje gezet en zelfs een paar poezedingen, 
Ineens ging ook mijn deurtje open en mocht ik ook in zo'n hokkie. Nou wist niet of ik daar nou wel zo van gecharmeerd moest zijn. "Waar ga je naar toe" werd er geroepen en "ojee jij ook". Met een aai en een handkus van bazinnetje Viviana Ramos die weer eens wat stof in haar ogen had zo leek het riep ze "Adeus querida você está bem" en zo waren we al weer uren onderweg, onderweg naar, ik heb geen idee maar ben wel een beetje zenuwachtig hoor. Oh ze stoppen en oh we mogen er uit. Nou dat komt goed uit want ik mot even, nadenkend over wat baassie zei toen we weg gingen werden we weer in ons hokkie geplaatst en kijk.....er stond een bakje lekkers voor ons. Al kauwend dacht ik aan wat baassie zei toen we weg gingen "Dag lieve schatten, het gaat jullie goed" en al dromend reden we naar ? ?
We stopte en de spanning sloeg door de auto toen de deuren opengingen. Het instromende daglicht werd verduisterd door allemaal baassies leek het wel. Nou dat zal wel iets raars gaan gebeuren want ze doen zo raar, "Oh kijk daar heb je ze" en "ohhh ik zie de mijne al" en dat allemaal in een taal waar ik geen weet van heb, herkende het wel hoor want een enkele keer kwam er weleens iemand bij baassie Viviana en die klonk ook net zo. Het zal wel goed zijn.
Een voor een werden we uit onze reisbench gehaald en het volgende moment zaten we in een anti ontsnappingstuigje die snel en vakkundig ons werd omgedaan, beetje raar wel vond ik en voor dat ik het wist zat ik in een paar armen en werd ik overladen met knuffels en gingen we in zo'n ander blikke ding naar......waar ik nu al weer meer dan een jaar ben en ik moet zeggen, na een overdonderende start heb ik mijn mandje wel gevonden hoor. nu zwelg ik van die aandacht maar toen ik er net was, pfffff best af en toe wel last van heimeway hoor en ik dacht weleens aah, door die deur kom ik weer terug naar waar ik vandaan kwam, miste het het begin heel erg hoor bij baasje Viv , waar al mijn vriendjes nog zijn en ik zit hier, nu wel helemaal prima hoor, daar zal ik niks over blaffen, maare in 't begin......Maar nu helemaal gewend hoor, lekker eten, vaak naar buiten voor een plassie enzo, nah dat dorst ik niet hoor, in die geurbom van al die andere honden, benne toch buitenlanders hé allemaal en dat hoor je toch aan 't geblaf, la mij maar lekker binnen, veel veiliger dacht ik toen. Nu niet meer hor, nee ben best wel snel gewend en heb 't best naar mijn zin maar in het begin, toen dacht ik 'de eerste de beste die die deur open laat staan ben ik weg, dan gaan ik snel weer naar baassie Viv, want das vetrouwd en dat ken ik............


Welkom lieve adoptie ouder en gefeliciteerd met uw keuze voor een adoptiehond van Stichting C.S.F. for Doggies is de aanhef al daar bij aankomst, even een kort woord voordat jullie avontuur met je nieuwe vlam begint en dan is er al een enkeling die met de woorden "Oh, dat ken ik al, dat heb ik al meer gehoord, want ik heb al meer honden uit het buitenland, zich afzondert en zo niet alleen zichzelf etiketteert maar ook de dames van onze stichting op een ander level plaatst, Jammer want juist daar gaat het vaak mis.
DE EERSTE DAG
Voor u en uw gezin verandert er veel, erg veel wanneer er een hond mee naar huis komt. Hij komt in een onbekende omgeving met onbekende mensen, nieuwe geuren en indrukken. Hij of zij zal daaraan moeten wennen. Dat wennen kost tijd. Normaal gesproken duurt het ongeveer 6 weken voordat een hond volledig aan zijn nieuwe thuis en baas gewend is. Dat betekend dan niet dat er zonder lijn gewandeld kan gaan worden, dat betekend ook dat het tuigje waar ze mee lopen niet af moet worden gedaan in huis die eerste 6 weken, want staat er dan toch een deur even open door onoplettendheid van jou of iemand die zomaar binnen kan komen, kan het zijn dat ze zich toch door die geopende deur spoeden want daar kwamen ze vandaan. Het is jou verantwoordelijkheid en niet die van je visite en met een tuigje om heb je ze toch sneller te pakken en makkelijker vast te houden, zonder dat zijn ze zeker weg en vallen buiten ook veel slechter op !! Dus ALTIJD aanlijnen en in het begin (6 weken) niet 1 maar 2 lijnen. Eén lijn aan het veiligheidstuigje en de tweede aan de halsband, een lijn met de lus over je rond de pols zodat bij een onverwacht moment (iets wat een ieder kan gebeuren) je toch nog een lijn in je hand hebt. Onzin zal je denken, dat doet mijn liefje niet, voorbeelden ten over dat dit wel gebeurde. Een plotseling geluid of beweging, voor ons zo vertrouwd kan je hond zo laten schrikken dat ze wegspringt en geloof me, dat ben je dan niet voor met een lijntje in je hand en weg is voorlopig nog niet terug er is in het begin niets wat ze bind aan jou en je huis, andersom wel natuurlijk maar dat weet je nieuwe vlam nog niet, dat moet je opbouwen en zo zijn voorgenoemde 6 weken gelijk weer disputable.
- Wanneer je thuiskomt met de hond, geef hem rustig de tijd om kennis te maken met zijn omgeving en alle nieuwe indrukken. Zorg voor een rustige omgeving en laat hem in zijn eigen waarde. Aaien en knuffelen zijn pas fijn als je hond dat wil en niet andersom, vertrouw daarop, hij of zij doen dat op hun eigen manier, ze lezen je de hele dag dus voor hun ben je een makkie, ze willen eerst hun omgeving leren kennen en dat doen ze op hun eigen manier. Laat ze hun eigen gang maar gaan, des te eerder ben jij aan de beurt en voel je dat koppie tegen je aan, laat ze wennen aan je hand en jou manier van aanraken, pas als ze weten dat het goed zit vinden ze het fijn en niet omdat jij het fijn vind, dat weten wij maar zij nog niet, geef ze die tijd en ik weet zeker dat dit later dan ruimschoots kan worden ingehaald.
- Laat de hond de eerste dagen niet alleen. Zijn nieuwe baas is op dit moment de enige houvast die de hond heeft in de nieuwe omgeving. Wanneer u weg zou gaan, maakt u hem onzeker.
Train dat weggaan erin en begin met door de deur te gaan en gelijk weer binnen te komen, even later weer en blijf dan een minuutje buiten, wat later uitbouwend naar 5 minuten. Zo train je het begrip dat je terug komt en zo train je bij hun de nodige rust want ze weten dat je terug komt. Als ze dat snappen kan je dat uit gaan bouwen naar wat langer, maar doe dat in stapjes.
Ook de eerste nachten kunnen moeilijk zijn voor je hond. Zorg ervoor dat je in contact kan blijven met de hond de eerste nachten. Laat bijvoorbeeld de deuren open zodat hij u kan horen, of bij een pup, zet hem op uw slaapkamer de eerste nachten. In de loop van de komende weken kan dan langzamerhand de mand verplaatst gaan worden naar de uiteindelijke slaapplaats van uw pup als je dat wil en wenst.
BELANGRIJK IS !!
Neem de hond niet meteen mee in allerlei verschillende nieuwe situaties
Bouw het alleen thuis blijven rustig op
Voorkom de eerste periode te veel visite
Voorkom het geven van te veel commando’s en vertel een ander dat jij hun baas bent en niet zij. Voorkom verzoeken van "Geef eens poot" of "ga zit" door een ander, nogmaals als een hond iets wil zoekt hij/zij dat zelf wel op en willen ze wat van jou en heb je ze die kans gegeven, dan komen ze ook bij jou. Dus niet en nooit andersom en zeker nooit je visites je hond laten commanderen zo creëer je verwarring en onrust bij je hond, er is er maar één baas en dat ben jij !!
· EEN CURSUS
volgen zou super zijn voor je hond maar nog meer voor jou, het versterkt de band tussen jou en je hond en wekt vertrouwen en kameraadschap. Samen doen is samen leven !!
KINDEREN EN HONDEN
Kinderen tot ongeveer 12 jaar staan lager in de rangorde dan de hond, ook zijn zij vaak niet in staat om zelfstandig met een hond om te gaan. Dit komt omdat ze de hondentaal meestal niet snappen en dit ook nog moeilijk uit te leggen is en omdat ze fysiek niet boven de hond staan. De hond zal het kind als ranglagere beschouwen en om die reden geen leiding van het kind accepteren. Als het “ranglagere” kind dan ook nog dingen doet die de hond niet accepteert, dan zal de hond het kind corrigeren. In eerste instantie zal de hond dit doen door te grommen of te snauwen, of door het kind omver te lopen. Maar werkt dit niet, dan zal de hond een zwaarder correctiemiddel gebruiken, namelijk bijten.
Tegelijkertijd moet de hond leren dat het kind iets positiefs is. Bijvoorbeeld: u gaat huiswerkopdrachten met uw kind doen, op dat moment geeft u de hond iets lekkers en praat vriendelijk tegen hem. U gaat de baby wassen en verschonen, op dat moment geeft u de hond iets lekkers en praat vriendelijk tegen hem. Al snel zal de hond beseffen dat de directe aanwezigheid van het kind/de baby hem/haar wat positiefs oplevert.
Bedenk dat onze taal vaak haaks staat op de hondentaal. Bijvoorbeeld: een kruipende baby gaat ineens staan. In de ogen van de hond betekent dit dat de baby hoger in de rangorde wil komen. Het gevolg kan zijn dat de hond het kind corrigeert voor dit gedrag, omdat dit in de ogen van de hond niet juist was. Om als volwassene hier zo goed mogelijk mee om te gaan, dienen wij zoveel mogelijk te weten te komen over de hondentaal.
Ooit is een kruipend kind ernstig gebeten door een hond omdat die uit een kamer kroop van waaruit de hond dat ook nooit mocht !!
Vreselijk natuurlijk, maar wees dat voor door te beseffen dat bovenstaand geen flauwekul is maar gebaseerd op feiten. Kinderen tot ongeveer 12 jaar staan ALTIJD lager in de rangorde !!
ENKELE REGELS DIE KINDEREN MOETEN LEREN IN DE OMGANG VAN HONDEN:
De hond niet benaderen als hij/zij slaapt, ook de hond heeft recht op rust. Een hond kan het kind corrigeren, als hij hem/haar uit de slaap houdt.
De hond altijd met rust laten wanneer hij/zij eet. Vertoont een hond agressie bij de voerbak, laat hem/haar dan apart eten en laat u door een deskundige begeleiden om dit gedrag af te leren.
Geen trekspelletjes met de hond doen, de hond zal altijd winnen en zijn/haar hogere positie in rang zal keer op keer bevestigd worden.
Het kind nooit op de hond laten zitten, liggen, hangen, enz. Ook niet even voor een leuke foto. Voor de hond is dit een dominantiehandeling, ook nu loopt u het risico dat de hond corrigeert.
Laat het kind niet in de mand liggen en de hond niet op het bed van het kind. Honden horen laag te slapen om hun lagere positie in het gezin te bevestigen.
Laat het kind nooit de hond recht in zijn/haar ogen aanstaren, dit is in hondentaal dreiggedrag.
Laat het kind en de hond nooit stoeien, de hond speelt met de tanden en gebruikt het spel o.a. voor het hoger komen in rangorde. En een spel kan uitdraaien op een serieus conflict, met bijten als gevolg.
Leer het kind dat hij/zij de hond roept en naar hem/haar toe laat komen en niet het kind naar de hond toe laten gaan. De ranglagere gaat naar de ranghogere.
Leer het kind geen vreemde honden zonder toestemming te aaien.
Het kind nooit een hond laten aaien die bijvoorbeeld vastzit bij een winkel.
Nooit een hond aaien door een openstaand autoraam, de hond zal de auto verdedigen.
Het kind niet straffen in bijzijn van de hond. De hond kan de roedelleider helpen bij het opvoeden van het kind.
Het is belangrijk om kinderen een aantal zaken te leren:
De lichaamstaal van de hond leren kennen en herkennen
·De hond nooit te plagen
De hond altijd te aaien langs de zijkant of in de nek richting de staart
De hond met rust te laten als hij slaapt of op zijn eigen plek ligt
Niet bij de hond te komen wanneer hij eet
Niet voortdurend de hond te roepen en commando’s te geven
Nooit achter de hond aan gaan rennen
Niet naar de hond toegaan om te spelen, maar de hond bij je te roepen
VOEDING !!
De hond behoort tot de carnivoren (vleeseters), maar kan door zijn natuurlijke voedingsgewoonten ook bij de omnivoren (alleseters) gerekend worden. In de natuur jagen honden namelijk op grote herbivoren waarbij ook de ingewanden, die veel plantaardig materiaal bevatten, genuttigd worden. Het lichaam en metabolisme van de hond is daardoor eerder te vergelijken met dat van een omnivoor. Zo heeft de hond een gebit met veel tanden en kiezen waardoor het niet alleen mogelijk is om vlees te scheuren, maar ook om de voeding goed te kauwen. Ook het darmstelsel is in vergelijking met dat van een pure carnivoor langer waardoor de bijkomende vertering van het plantaardig materiaal door de darmflora toegelaten wordt. De voedingsbehoeften zijn door de omnivore voedingswijze ook lang niet zo specifiek als die van de kat, waardoor het zelf bereiden van voedingen minder snel tot voedingstekorten of gezondheidsproblemen hoeft te leiden.
BROKKEN, NATVOEDING, RAUW OF ZELF BEREID?
De commerciële voedingen, zoals hondenbrokken en natte voedingen, zijn allemaal complete voedingen. Daarnaast is ook het geven van rauwe voedingen of het zelf bereiden van maaltijden onder sommige baasjes heel populair. Doordat commerciële voedingen compleet zijn leidt geen van deze voedingen tot voedingstekorten. Wat betreft het zelf bereiden van voedingen vraagt dit wel enige inzicht in de voedingsbehoeften van de hond en de verschillende ingrediënten wil dit op lange termijn niet tot tekorten en gezondheidsproblemen bij uw hond gaan leiden.
Wij zijn van mening dat elke voedingsvorm zo zijn eigen voor- en nadelen heeft. Welke voedingsvorm u uw huisdier geeft is daarom afhankelijk van uw eigen persoonlijke voorkeur. In ieder geval kan geen enkele voedingsvorm per definitie boven de andere geplaatst worden.
DROGE BROKKEN
Droogvoer bevat weinig water. Het vochtgehalte bevindt zich meestal onder de 14%, maar is meestal slechts tussen de 7 en 10%. Doordat droge brokjes zo weinig vocht bevatten is het lang houdbaar. Daardoor is het mogelijk om de hele dag een bakje brokken te laten staan. Bij honden verdient het echter de voorkeur om een aantal afgepaste maaltijden over de dag te geven. Vooral voor honden met neiging voor overgewicht is dat het geval, aangezien een vol bakje brokken gedurende de hele dag natuurlijk heel verleidelijk voor deze honden kan zijn.
Wat betreft de preventie van tandplak, tandsteen en daaruit voortkomende gebits- en gezondheidsproblemen bij onze huisdieren, is vastgesteld dat vooral plakkerige en zachte voedingen voorkomen dienen te worden. Het geven van brokjes waarop gekauwd moet worden is dus beter voor het gebit dan het geven van blikvoeding. Daarbij moet wel een kanttekening gemaakt worden, aangezien sommige brokjes door het kauwen zo gemakkelijk uit elkaar vallen dat kleine voedselresten gemakkelijk tussen en op de tanden en kiezen blijven plakken. Dus ook door het geven van droge brokken kan tandplak en tandsteen ontstaan. Er zijn overigens wel zogenoemde dental diets op de markt waarbij de brokjes minder verkruimelen en de brokjes ook wat groter zijn zodat de hond er ook echt goed op moet kauwen. Bij deze brokjes wordt vaak minder tandplak en tandsteen gevormd dan bij gewone brokken. Vanwege de populariteit rondom de gebitsgezondheid bij onze huisdieren is het echter wel belangrijk om uitsluitend gecertificeerde producten te kiezen die ook daadwerkelijk hun effectiviteit hebben bewezen. Meer informatie over deze speciale voedingen voor het gebit vindt u uiteraard op onze website.
NATVOEDING
Door het hoge vochtgehalte is natvoeding bederfelijker dan droogvoeding. Daardoor kan natvoeding niet de hele dag onbeperkt beschikbaar worden gesteld en dient het voedsel dat niet gegeten wordt niet te lang te blijven staan.
Natvoedingen worden door honden vaak als zeer smakelijk ervaren, vooral als het een beetje opgewarmd is. Dit komt doordat van natvoeding meer aroma af komt dan van droogvoeding. De geur van de natvoeding maakt dus dat de eetlust gestimuleerd wordt. Vandaar dat aan honden die niet graag willen eten met wat opgewarmde natvoeding het beste geprobeerd kan worden om de voedselopname te verhogen.
Wat betreft de effecten van natvoeding op de mondgezondheid is vastgesteld dat zachte, plakkerige voeding de vorming van tandplak en tandsteen in de hand werkt. Het is dus aan te raden om in belang van het gezond houden van een goed gebit, natvoedingen zo veel mogelijk te vermijden en het te combineren met droogvoedingen en kauwsnacks. Een dagelijkse tandenpoetsbeurt is natuurlijk de allerbeste manier om gebitsproblemen te voorkomen.
Dieren met urinewegproblemen zijn vaak gebaat met extra vochtopname. Bij deze patiënten is het namelijk belangrijk dat ze voldoende vocht opnemen, aangezien dit de vorming van blaasgruis, blaasstenen en blaasontsteking kan helpen voorkomen. Nu is het moeilijk om een dier duidelijk te maken voldoende water te moeten drinken en dus wordt in deze situaties veelal geadviseerd om blikvoeding te geven. Doordat blikvoeding voor 85% uit water bestaat wordt hiermee de opname van vocht via de voeding dus gestimuleerd.
Het wordt soms wel eens aanbevolen om honden met een lichte overgewicht op een dieet met natvoeding te plaatsen om het dier te laten afvallen. Aangezien natvoeding 65 tot 85% vocht bevat en vocht geen energie levert, zal eenzelfde voedingshoeveelheid in vergelijking met droogvoeding veel minder energie leveren en is het dus mogelijk om met blikvoeding een klein beetje overgewicht te behandelen.
RAUW OF ZELF BEREID
Het geven van rauwe voedingen of het zelf bereiden van maaltijden heeft de afgelopen jaren meer in populariteit ingewonnen bij hondeneigenaren. Commercieel verkrijgbare rauwe voedingen worden ook wel KVV genoemd (Kant en Klaar Verse Voeding Of Compleet Vers Voer).
Anderen zijn weer eerder voorstander van het voeren op basis van BARF (Bones And Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food) of NRV (Natuurlijke Rauwe Voeding of Natuurlijk Rauw Voeren). In tegenstelling tot BARF wordt er bij NRV geen groenten, fruit, granen of onnatuurlijke supplementen gebruikt. Ook mag bij NRV de voeding voor een gezonde hond niet gemalen worden, maar moet het uit zo'n groot mogelijke stukken bestaan.
Het grote voordeel van rauwe voedingen is dat gebitsproblemen er goed voorkomen mee kunnen worden en dat het wat meer met de natuurlijke voedingswijze van de hond overeenkomt. Het grote nadeel is echter dat rauw vlees zeer bederfelijk is en de voeding in de diepvries bewaard dient te worden. Dit laatste kan soms het proportioneren lastig maken. Wat verder belangrijk is om te beseffen is dat de voeding rauw is en dat bij het klaar maken van de maaltijd aan de nodige hygiëne gedacht moet worden. Mensen zijn namelijk heel gevoelig voor infecties met Salmonella. Honden zijn gelukkig minder gevoelig voor Salmonella waardoor gerust rauw vlees gegeven kan worden. Wel is het belangrijk om te weten dat infecties met Salmonella bij honden wel voor kunnen komen, doordat de bacterie door vetten in de voeding de maagpassage kunnen overleven. Om die reden is het advies om rauwe voedingen uitsluitend aan gezonde volwassen honden te geven.
Hoe weet ik of een voeding van goede kwaliteit is?
Binnen elke voedingssoort bestaan er veel verschillende verkrijgbare merken die inhoudelijk veel in kwaliteit kunnen verschillen. Maar hoe weet u nou of een voeding wel van goede kwaliteit is?
ZOUTGEHALTE
Zout kan wel eens door producenten als smaakversterker gebruikt worden waardoor de voeding wel tot 7 keer meer zout dan het aanbevolen gehalte kan bevatten. Te veel zout is bij huisdieren, net zoals bij de mens, niet gezond. Daarom bevat een voeding liefst niet te veel zout. Daarnaast kan ook gelet worden op de aanwezigheid van eventuele kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.
VERTEERBAARHEID
Een voeding met een goede kwaliteit heeft een hoge verteerbaarheid. De hoeveelheid geproduceerde ontlasting is zodoende een goede indicatie van de voedingskwaliteit. Algemeen kan gesteld worden dat de kwaliteit van de voeding beter is wanneer de hond minder en stevigere ontlasting produceert.
VOEDINGEN PER RAS
Sommige merken diervoedingen hebben voedingen voor afzonderlijke rassen in hun assortiment. Tot op heden is er echter geen bewijs dat de voedingsbehoeften tussen verschillende rassen verschilt en dus is onze mening dat een rasafhankelijke voeding voor honden overbodig is.
PRIJS
Bij diervoedingen is het meestal zo dat de prijs van de voeding een goede indicatie van de kwaliteit geeft. Bij duurdere producten zijn meestal kwalitatief betere grondstoffen met een hogere verteerbaarheid gebruikt en is er meer aandacht aan een goede balans in voedingsstoffen besteed waardoor de kans kleiner is dat er overmatig veel zout is toegevoegd. Doordat duurdere voedingen doorgaans beter verteerbaar zijn betekent dit dat er dagelijks minder van gegeven hoeft te worden dan van een goedkoper minder verteerbaar product. Dit heft het prijsverschil dus al aardig op.
HOEVEEL VOEDING MOET IK MIJN HOND GEVEN?
Op verpakkingen worden vaak richtlijnen vermeld over de hoeveelheid dagelijkse voeding. Sommige honden hebben echter een actievere levensstijl of snellere stofwisseling dan andere honden, waardoor de voedingsbehoeften tussen honden sterk kunnen verschillen. Het opvolgen van richtlijnen kan bij inactieve honden of honden met een tragere stofwisseling zodoende na verloop van tijd tot overgewicht leiden. Het is over het algemeen daarom beter om zelf het gewicht van de hond in het oog te houden en aan de hand daarvan meer of minder voeding te geven. Zolang het lichaamsgewicht van uw hond in orde blijft is het dus helemaal niet erg dat de hond minder eet dan dat op verpakkingen geadviseerd wordt.
MAALTIJDEN
Voeding NOOIT maar dan ook nooit onbeperkt beschikbaar stellen, maar een gepaste hoeveelheid per dag verdeeld over 3 maaltijden per dag. Door maaltijden te geven is het ontstaan van overgewicht namelijk goed te voorkomen. Uit een interessant onderzoek van Kealy uit 1997 is verder uit opvolging van 48 Labrador retrievers gebleken dat honden die dagelijks beperkt worden in de voeding die ze eten ten opzichte van honden die onbeperkt (ad libitum) worden gevoerd minder artrose ontwikkelen en bovendien ouder worden.
HONDEN BEPERKT VOEDING
(75% van ad libitumgroep) HONDEN ONBEPERKT VOEDING
(ad libitum)
Leeftijd Honden met arthrose Leeftijd Honden met arthrose
2 jaar 4% 2 jaar 42%
5 jaar 13% 5 jaar 53%
8 jaar 50% 8 jaar > 80%
Levensverwachting: 11 jaar Levensverwachting: 9 jaar
Van nature zijn honden overigens gewend om op gezette tijdstippen een grote maaltijd te eten. De maag is enorm elastisch en kan grote hoeveelheden voedsel goed aan.
ZORG ER BOVENDIEN OOK VOOR DAT UW HOND PAS ETEN KRIJGT NADAT U ZELF GEGETEN HEBT.
Is niet zielig want dat gevoel kent alleen de mens!!
Bij honden is het daarmee duidelijk dat u de baas bent. Vermijd verder lichamelijke inspanning voor en na het eten. Dit is vooral belangrijk voor hondenrassen waarbij maagkanteling geregeld gezien wordt.
Aantal voedingstips om maagkanteling bij gevoelige rassen te voorkomen
Bij maagtorsie, ook wel vaak maagkanteling genoemd, is de maag dusdanig gedraaid dat de bloedvoorziening van de maag en eventuele andere organen zoals de milt in gedrang komt. Een maagtorsie bij de hond is een aandoening die acuut opkomt en levensbedreigend kan zijn. Waardoor een maagtorsie precies veroorzaakt wordt is ongekend, maar bij met name grote hondenrassen met een diepe borstkas wordt het frequent gezien. Ook de voeding blijkt een rol te spelen, vooral de maaltijdgrootte, de gasproductie en de verteerbaarheid van de voeding speelt daarbij een rol.
Om de kans op maagtorsie zo klein mogelijk te maken kan op het gebied van voeding het volgende gedaan worden:
- vermijd het geven van voeding voor en na lichamelijke inspanningen en/of opwinding
- geef eerst water en pas daarna voer
- geef liever vaak een kleine maaltijd
verdeel de voeding bijvoorbeeld over 4 maaltijden in plaats van 3
geef voeding met een hogere energiedichtheid en hoge verteerbaarheid (meer vet) waardoor minder grote
voedingshoeveelheden nodig zijn
- geef voeding die bij vertering tot weinig gasvorming leidt
bijvoorbeeld voedingen met een hoog vetgehalte
- geef liever grotere hondenbrokken dan kleine hondenbrokken
Aan honden die gevoelig zijn voor maagtorsies kan dus beter frequent kleine maaltijden van een vetrijke voeding gegeven worden. Het vetgehalte van de voeding mag echter ook weer niet te hoog zijn, omdat een te vetrijke voeding de maaglediging vertraagt en juist weer een maagtorsie in de hand werkt.
Overstappen op een andere voeding dient altijd geleidelijk te gebeuren
Wanneer u besluit om op een andere type of merk voeding over te stappen is het belangrijk om dit altijd geleidelijk te doen. Nieuwe voedingen worden door de hond altijd enthousiast ontvangen en de hond zal er veel van gaan eten. Door de grote hoeveelheid voeding heeft de hond de dag erna echter minder eetlust en zal daardoor minder gaan eten. Menig eigenaar interpreteert dit verkeerd door te denken dat de hond de nieuwe voeding niet lust. Stap dus altijd geleidelijk over door de nieuwe voeding met de oude voeding te mengen en geef nooit meer dan dat de hond nodig heeft.
VOEDINGSUPPLEMENTEN
Kan ik naast de voeding ook nog voeding supplementen met extra vitamines en mineralen geven?
Het advies is om naast een commerciële voeding geen aanvullende voedingssupplementen met extra vitamines te geven. Elk commercieel verkrijgbare voeding bevat namelijk op zichzelf al voldoende vitamines en mineralen. Door deze naast de normale voeding te supplementeren bestaat het risico dat de hond te veel van een aantal vitamines of mineralen opneemt en dat is net zo schadelijk voor de gezondheid als een tekort.
GEVAARLIJKE STOFFEN EN VOEDINGSBESTANDDELEN
Het eten van giftige stoffen is uiteraard niet gezond voor honden. Maar wist u dat ook het eten van druiven, rozijnen, chocolade en ui voor de hond giftig kan zijn?
VOEDINGSGERELATEERDE GEDRAGSPROBLEMEN
Mijn hond eet de ontlasting van andere honden
Sommige honden houden er een eigenaardige gewoonte op na om de eigen ontlasting of die van andere honden op te eten. Dit wordt ook wel corprofagie genoemd. Het voornaamste probleem bij corprofagie is dat parasitaire ziektes, zoals wormbesmettingen, tussen honden onderling gemakkelijk worden verspreid. Ook kan het opeten van ontlasting tot een onaangename mondgeur leiden.
Het is normaal dat teefjes gedurende eerste levensweken van de pups de ontlasting van de pups oplikt om het nest schoon te houden. Wat de reden is waarom andere honden het doen zijn er verschillende theorieën mogelijk. Zo zouden de verre voorouders van de hond op deze manier hun behoefte aan vitamine B en K kunnen voldoen, zouden ondergeschikte honden de ontlasting van dominantere honden eten of zou het uit verveling en eenzaamheid ontstaan. Een onderliggende oorzaak zou ook een ziekte kunnen zijn, waarbij het metabolisme gestoord is en de hond geneigd is om meer te gaan eten en daardoor ook ontlasting gaat eten. In alle andere gevallen gaat het om een gedragsprobleem waarvan de oorzaak ongekend is.
In gevallen waarbij corprofagie door een gedragsprobleem wordt veroorzaakt kan men de volgende maatregelen nemen:
- zorg ervoor dat uw hond aversie tegen het eten van ontlasting ontwikkelt door bijvoorbeeld op aanwezige ontlasting
peper of haarlak aan te brengen
- straf het eten van ontlasting
let hiermee wel op, want de straf zelf kan angst tot gevolg hebben waardoor de hond juist ontlasting blijft eten
- zorg dat uw hond niet bij ontlasting kan komen
bijvoorbeeld door uw hond aan te lijnen en uit de buurt van ontlasting te blijven
muilkorven tijdens het uitlaten kan ook, maar is misschien wel een erg rigoureuze maatregel
- voedingsveranderingen
resultaten zijn heel wisselend, een voeding met meer vezels zou kunnen helpen, maar ook de manier van voeren
heeft een invloed (onbeperkt vs. maaltijden)
MIJN HOND EET VOORWERPEN
Sommige honden hebben de neiging om voorwerpen te eten. Dit wordt ook wel pica genoemd en kan gevaarlijk zijn als de voorwerpen schadelijke stoffen bevatten of aanleiding tot darmperforaties en darmobstructies kan geven. De oorzaak is ook hier weer ongekend en verondersteld wordt dat het eenzelfde basis heeft als bij het eten van ontlasting, namelijk een onderliggende ziekte of gedragsprobleem. Een mineralentekort, zoals een zinkdeficiëntie, zou echter ook een oorzaak kunnen zijn. De behandeling is ook ongeveer hetzelfde: zorg ervoor dat het eten van een bepaald voorwerp minder aantrekkelijk wordt en bestraf verkeerd gedrag. Vaak blijkt het de enige oplossing te zijn om de hond gewoon uit de buurt van het voorwerp te houden.
WAAROM EET MIJN HOND UIT DE VUILNISBAK?
Veel honden hebben een uitgebreide smaak en eten zelfs voedsel dat niet meer zo heel fris is. Dit is geen gedragsprobleem, maar eigenlijk heel normaal hondengedrag. In de natuur lukt het honden ook niet altijd om een prooidier te vangen, waardoor ze ook aangewezen zijn op het eten van kadavers. Onze huishond heeft dit van zijn verre voorouders overgehouden en kunnen dus ondanks het allerlekkerste hondenvoer het toch niet laten om even in de afvalbak te gaan snuffelen. Dit is overigens niet geheel zonder gevaar, want het eten van bedorven voedsel is allerminst gezond en kan aanleiding tot klachten als braken en diarree geven. Afleren kan helaas niet. Toegang tot afvalbakken beperken is dus de enige beste oplossing in deze situaties.
WAAROM EET MIJN HOND GRAS?
Sommige honden eten af en toe gras. De reden waarom honden dit doen is niet exact gekend. Een theorie zou zijn dat een misselijke hond graag gras zou eten om te kunnen braken. Anderzijds zijn er ook genoeg honden die gras eten zonder vervolgens te braken. Waarschijnlijk eet een hond dus gras vanwege de smaak of omdat de hond van nature de ingewanden van herbivoren eet en daardoor ook behoefte aan plantaardige grondstoffen heeft. Niet dat er sprake is van een of ander voedingstekort, maar een hond kan de behoefte hebben om een bepaalde voedingstextuur te eten wat hij bij zijn normale voeding mist. Net zoals wij mensen ooit wel eens zin hebben om chips te eten.
VACHTVERZORGING
-De vacht van een hond dient u te verzorgen. Het beschermt de hond tegen warmte, tegen kou, tegen vocht en droogte. Veel hondenrassen hebben een dubbele vacht met stugge lange dekharen en een kortere zachtere ondervacht.
-De hond zal tweemaal per jaar een periode doormaken van verharen. Dit is meestal bij het wisselen van de seizoenen. In de zomer wordt de vacht door het haarverlies dunner en in de winter zorgt nieuwe haargroei voor een warme dikkere vacht.
-WASSEN.
Het wassen van uw hond is niet noodzakelijk. De vacht is van nature al vuilafstotend door een laagje talk op de haren. Door teveel wassen tast dit het talklaagje aan en zal de hond steeds sneller vies worden en gaan stinken.
OGEN EN OREN
-De ogen van de hond dienen schoon en helder te zijn. Oogvuil kunt u voorzichtig weghalen met een tissue. Vuil in het oog kunt u verwijderen door een gaasje nat te maken met gekookt en afgekoeld water. Bij andere oogproblemen is het raadzaam contact op te nemen met uw dierenarts.
-Ook bij de oren zorgt een beschermende laag voor het afstoten van vuil. Gebruik nooit oorcleaners! Controleer de oren van uw hond regelmatig op ontstekingen, bijvoorbeeld na het zwemmen. U herkent een oorprobleem door overmatig schudden met het hoofd, het hoofd naar een kant houden, wrijven met de kop over de grond of een onaangename geur. Ga bij oorproblemen langs uw dierenarts.
GEBIT
Let bij de tanden van uw hond vooral op tandsteen. Dit herkent u aan een gele laag die op tanden en kiezen zit. Het gevaar is dat er een ontsteking kan komen of in erge gevallen tanden kunnen afbreken. Wanneer de hond tandsteen heeft zal hij uit zijn bek stinken. Ter voorkoming van tandsteen kunt u uw hond een flostouw geven of een bot om op te kauwen. Is de tandsteen al vergevorderd, ga dan langs de dierenarts.
NAGELS
De nagels van uw hond slijten in principe zelf bij het krijgen van voldoende beweging. U hoeft er dan niks aan te doen. Let wel altijd op of een hond eventueel een wolfsklauw heeft. Deze slijt niet vanzelf en zal bijgeknipt moeten worden.
ZIEKTE
Kenmerken van een zieke hond zijn:
· Een verhoogde of verlaagde temperatuur (normale temperatuur ligt tussen 37,5 en 38,5 graden Celsius).
· Lusteloos, sloom of teruggetrokken zijn
· Een doffe, droge vacht
· Verkleuring van slijmvlies in bek of rond de ogen
· Abnormale afscheiding uit neus, oren of ogen
· Verandering van eet- en drinkpatroon
· Koorts, hijgen of rillen
· Diarree of braken
· Lusteloos of onrustig zijn
· Vreemd bewegen
VLOOIEN
Het is belangrijk zeker in het voorjaar en de zomer om uw hond een middel tegen vlooien te geven. U koopt deze bestrijdingsmiddelen bij de dierenarts of bij de dierenzaken. Wanneer uw hond toch vlooien heeft opgelopen behandel dan niet alleen de hond, maar ook uw andere huisdieren en ontsmet uw huis.
Er zijn ook middelen te koop die zowel tegen vlooien als tegen teken beschermen.
TEKEN
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich vastzuigen in de hond. U kunt hem verwijderen met een speciale tekentang. Gebruik nooit alcohol, spiritus of andere middelen om de teek te verwijderen, anders is de kans op besmetting met ziekten door de teken nog groter.
Net als bij vlooien raden wij u aan preventief in het voorjaar en de zomer de hond te behandelen tegen teken.
INENTINGEN
-Uw hond moet jaarlijks worden ingeënt bij de dierenarts tegen een aantal besmettelijke ziekten.
-Een pup krijgt zijn vaccinaties op 6, 9 en 12 weken tegen Parvo en honden ziektenvirussen. Na de laatste vaccinatie is de pup volledig beschermt tegen alle virale ziekten.
-Met 1 jaar krijgt de hond preventief vaccinaties die elk jaar herhaald worden.
ONTWORMEN
Het is verstandig uw hond tweemaal per jaar te ontwormen. Dit kunt u zelf doen of bij de dierenarts.
DE ID CHIP
Uw hond is ter identificatie gechipt. Dat wil zeggen dat er onder zijn huid een microchip is aangebracht met een uniek nummer. Hiermee kan de hond altijd terug naar zijn eigenaar worden gebracht bij weglopen. Met een chipreader kunnen dierenartsen, douanepersoneel, dierenambulance en dierenasiels het nummer aflezen en de eigenaar terugvinden.
LICHAMELIJKE AANDOENINGEN
Bij honden komen erfelijke aandoeningen voor. Enkele bekende aandoeningen zullen we hieronder toelichten.
Heupdysplasie (HD)
Dit komt vooral voor bij grote zwaargebouwde honden. Het heupgewricht is dan misvormd en kan pijn en bewegingsstoornissen veroorzaken. De ernst kan worden vastgesteld met röntgenfoto’s. In principe kan de hond er wel oud mee worden maar zal zijn beperkingen hebben.
Te denken valt dan aan:
· De hond mag zeker niet te zwaar zijn!
· Regelmatig bewegen en bouw de duur en intensiteit van bewegen op
· Rechtlijnige bewegingen mag (fietsen, wandelen) maar liever geen onverwachte bewegingen laten maken door te gooien met bal een geen stok dit omdat je niet de eerste zal zijn die met zijn hond naar de dierenarts moet met splinters in de keel of nog erger .
ALLERGIEËN
-Bij een hond kunnen ook allergieën voorkomen zoals een voedselallergie of hooikoorts.
-Voedselallergie wordt meestal veroorzaakt door een bepaald type eiwit in de voeding. Het veroorzaakt vooral huidproblemen, maag/darmklachten, jeuk en/of diarree. Wanneer uw hond hier last van heeft ga dan langs uw dierenarts en zorg dat uw hond een speciaal dieet voorgeschreven krijgt. Wij hebben contacten met online shops voor het bestellen van voeding, dus kunnen u hierin ook adviseren wanneer de dierenarts een bepaalde voeding voorschrijft.
HOOIKOORTS OF ATOPIE
Bij honden is het meest opvallende verschijnsel van atopie jeuk, die zich uit door vaak likken of bijten aan de ondervoeten en het met de kop schuren langs allerlei voorwerpen. De allergie veroorzaakt vooral roodheid en schilfering van de huid
SPIEGELEN
Het gezichtsvermogen is gelukkig niet van groot belang voor de huishond. Wel zijn er aanpassingen noodzakelijk wanneer u een blinde hond in huis neemt. Wanneer de hond losgelaten wordt, is het belangrijk hem niet uit het oog te verliezen. Daarnaast dient extra aandacht te worden gegeven aan een blinde hond in de omgang met kinderen. Hij kan door drukte en onverwacht naderen schrikken. In een nieuwe omgeving zal hij even onzeker zijn, in de eigen omgeving zal hij zich erg snel aanpassen. Met een beetje hulp is een blinde hond een prima gezelschap en dan spreek ik uit ervaring omdat onze Bleu via een afkeuring van vermeende doofheid bij ons een heerlijk leven kan leiden ondanks dat ze niet alleen stokkedoof is maar ook slechtziend. Maakt niks uit omdat door begrip voor het probleem en wat aanpassing in de omgang met haar er weinig tot geen problemen meer zijn. kortom het is een heerlijke hond die zich prima voegt tussen en in de rest van de roedel hier !!
TOCH WEER EEN HEEL VERHAAL GEWORDEN
Maar wel gemeend ut het diepst van mijn hart.
Omgaan met honden is niet moeilijk, dat wordt het wel als je er te gemakkelijk over denkt.
Kennis is macht en kennis over je hond zorgt voor overdracht.
Wees een baas en neem bovenstaand serieus in overweging.
Ik weet zeker dat als je tot hier bent gekomen je de topper voor je hond wilt zijn.
Fijn dat je dit wilde lezen tot hier.
Heel veel succes en nog vele jaren met elkaar !!
Frank